Wanneer een re-integratie spoor 2 traject?
Op het moment dat een bedrijfsarts constateert dat re-integratie in de eigen functie niet mogelijk lijkt en de werkgever ook geen mogelijkheden ziet binnen de eigen organisatie wordt een arbeidsdeskundige gevraagd om een onderzoek te doen naar de arbeidsmogelijkheden van een werknemer. De arbeidsdeskundige brengt in kaart welke arbeidsmogelijkheden er zijn in de eigen functie en de huidige werkgever. Eén van de conclusies kan zijn dat hij adviseert om (ook) buiten de eigen organisatie te gaan zoeken naar mogelijkheden. Hij adviseert dan om een tweede spoor traject op te starten.
Hoewel vaak pas aan het einde van het eerste ziektejaar een spoor ingezet wordt, kan het ook eerder worden opgestart. Het is raadzaam om bij een eerdere vaststelling van minimale re-integratiekansen binnen de eigen organisatie het tweede spoor op te starten. Dit vergroot de kans om succesvol te re-integreren aanzienlijk.
Doelstelling van spoor 2
Het tweede spoor traject heeft als doel om duurzaam te re-integreren in een betaalde baan buiten de eigen werkgever. Een redelijk helder doel, maar zeker geen eenvoudig doel. Er zijn namelijk een aantal hordes te nemen op de route. Dit zijn mogelijke subdoelstellingen binnen een spoor2 traject:
-
Acceptatie van verlies huidige werkomgeving en functie
-
Verkrijgen van financiële zekerheid
-
Zicht krijgen op de wat je wél kunt en ook nog wil
-
Het succesvol door een sollicitatieprocedure heen komen
-
Het verkrijgen van goede arbeidsvoorwaarden
-
Acclimatiseren en vasthouden van de nieuwe baan
Het is belangrijk om gedurende een spoor 2 traject bij al deze aspecten stil te staan.
Hoe ziet een spoor 2 traject bij Ascenditur eruit?
Binnen het tweede spoor doorloopt de werknemer een traject waarbij aandacht is voor de verschillende doelstellingen. Hoe de aandacht over de verschillende onderdelen wordt verdeeld hangt af van de persoonlijke situatie. Een tweede spoor traject heeft bij Ascenditur de volgende opbouw:
Kennismaking en intake
Opstellen re-integratieplan
Begeleiding
Acceptatie
Financiele scenario's
Inzetbaarheidsprofiel
Versterken inzetbaarheid
Verwerven nieuwe positie
Bestendigen
Afsluitend traject
Wanneer is een spoor 2 traject succesvol?
Het hoofddoel bij een spoor 2 traject is om een werknemer in een passende werkomgeving in een nieuwe functie te plaatsen. Als dit lukt dan is er vaak sprake van een vroegtijdige afronding van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer.
De werkgever heeft dan voldaan aan zijn re-integratie inspanningsverplichting en voorkomt toetsing (en een mogelijke sanctie) van het UWV. Vaak heeft het ook een financieel voordeel tot gevolg in de vorm van een loonkostenbesparing. In algemene zin is er sprake van goed werkgeverschap.
De werknemer gaat over naar een nieuwe werkgever, Dit betekent dat er hernieuwd perspectief is op arbeid en alle voordelen die hieraan gekoppeld zijn. Dit betreft loon, maar ook een duurzaam perspectief om inkomen te blijven genereren. Naast het materiële aspect zijn er vanuit arbeid ook nog meer persoonlijke voordelen als voldoening, zingeving, zelfvertrouwen en sociale verbinding.
Wat kost een spoor 2 traject bij Ascenditur?
Een spoor 2 traject is een re-integratie inspanning die je als werkgever in veel gevallen moet doen. Een goed uitgevoerd traject kan leiden tot een belangrijke kostenbesparing.
Als Ascenditur werken we altijd op basis van een offerte, omdat het traject ook afhangt van de situatie van de werknemer. We begrijpen dat het fijn is om een indicatie te hebben. Als rekenregel kunt u uitgaan van het aantal weken dat het traject moet lopen (tot aan einde wachttijd) x 100 euro.
Re-integratie
Re-integratie spoor 2
Als re-integratie binnen eigen organisatie niet meer mogelijk is
Duurzame re-integratie
Bespaar op loonkosten en andere verzuimgerelateerde uitgaven
De Ascenditur Route
Bij Ascenditur nemen we re-integratie serieus en geloven we dat iedereen uniek is. Daarom hebben we de Ascenditur route ontwikkeld, een holistische aanpak die jou persoonlijk begeleidt naar een duurzame en kansrijke toekomst op de arbeidsmarkt.
De Ascenditur route bestaat uit zes stappen. Van kennismaken tot rendement, onze zes stappen zijn ontworpen om jou te laten excelleren op je eigen niveau en je te ondersteunen bij het omarmen van een nieuwe kans met frisse energie. Met de Ascenditur route begeleiden we je persoonlijk naar een duurzame en kansrijke toekomst op de arbeidsmarkt, waarbij we begrijpen dat jouw traject uniek is en specifieke behoeften en uitdagingen met zich meebrengt.
Lees meerVeelgestelde vragen over
Re-integratie Spoor 2
Re-integratie Spoor 2 is een belangrijk traject voor werknemers die langdurig ziek zijn en niet kunnen terugkeren naar hun huidige functie binnen de organisatie. Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen over Re-integratie Spoor 2:
Wat is re-integratie spoor 2?
Wat is het verschil tussen een re-integratie spoor 1 en spoor 2 traject?
Wat maakt een spoor 2 traject succesvol?
Wat kost een re-integratie spoor 2 traject?
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?
Schrijf je in voor de Inzetbaarheidsnieuwsbrief
En ontvang ieder kwartaal een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen rondom duurzame inzetbaarheid!
Verder lezen?
De kosten en financiele lasten
Lees meer over de kosten en de financiële lasten die komen kijken bij een re-integratie spoor 2 traject.
Lees meer
Vraag onze brochure aan:
De Ascenditur Methode
Benieuwd naar wat we allemaal nog meer doen? Vraag nu onze gratis brochure aan en ontvang ons drieluik en onze vijf leaflets over de fundering van onze inzetbaarheidsdienstverlening.