← Terug naar alle blogs

Vertrouwenspersoon: Onmisbaar voor duurzame inzetbaarheid

Een vertrouwenspersoon speelt een cruciale rol in het bevorderen van een veilige en ondersteunende werkomgeving, wat essentieel is voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

In de moderne, dynamische werkomgeving vormt duurzame inzetbaarheid van werknemers een prioriteit voor organisaties. Een gezonde werkomgeving waar medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, is essentieel voor zowel het welzijn van de medewerkers als het succes van de organisatie. 

Vertrouwenspersonen spelen hierin een cruciale rol. Ze vormen een onmisbare schakel in het verbeteren van de werkomgeving en het terugdringen van psychosociale risico's, wat direct bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Ondersteuning bij ongewenste omgangsvormen

Vertrouwenspersonen fungeren als een vertrouwelijk klankbord voor medewerkers die te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen zoals pesten, discriminatie, agressie of (seksuele) intimidatie. In een veilige en vertrouwelijke omgeving waar medewerkers hun ervaringen kunnen delen, bieden vertrouwenspersonen psychosociale ondersteuning en helpen ze medewerkers met het vinden van oplossingen voor het probleem waarmee zij zich geconfronteerd voelen. 

Preventie: beter voorkomen dan genezen

Naast hun rol als vangnet, spelen vertrouwenspersonen ook een proactieve rol in het voorkomen van ongewenste omgangsvormen. Ze geven voorlichting en advies aan zowel medewerkers als het management over de gevaren en signalen van ongewenste omgangsvormen. Door bewustwording te creëren en een cultuur van respect en inclusiviteit te stimuleren, dragen ze bij aan een gezonde en duurzame werkomgeving voor alle medewerkers.

Een steunpilaar in moeilijke tijden

Hoewel vertrouwenspersonen zich niet primair richten op werkdruk en werkstress, signaleren ze deze problemen wel degelijk. Medewerkers die worstelen met psychosociale klachten kunnen worden doorverwezen naar passende hulpverlening. Dit draagt bij aan het verminderen van mentale en emotionele belasting, wat de productiviteit en het welzijn van medewerkers ten goede komt.

Discretie: de basis van vertrouwen

Discretie is een van de kernwaarden van vertrouwenspersonen. Ze hebben een geheimhoudingsplicht. Medewerkers kunnen er dus op vertrouwen dat hun problemen vertrouwelijk worden behandeld en dat hun identiteit niet bekend wordt gemaakt. Dit verlaagt de drempel om hulp te zoeken en draagt bij aan een gevoel van veiligheid en ondersteuning binnen de organisatie.

Investeren in duurzame inzetbaarheid

Door te investeren in vertrouwenspersonen investeert u in de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers. U creëert een gezonde en veilige werkomgeving waar medewerkers zich gesteund en gewaardeerd voelen. Dit leidt tot een lager verzuim, hogere productiviteit en een sterkere bedrijfscultuur.

Ascenditur: uw partner voor een gezonde werkomgeving

Ascenditur is dé expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Ons gedreven team van externe vertrouwenspersonen staat klaar om u te ondersteunen bij het creëren van een werkomgeving waar medewerkers optimaal kunnen presteren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe Ascenditur uw organisatie kan versterken.

De Ascenditur Methode Brochure

Vraag onze brochure aan:
De Ascenditur Methode

Benieuwd naar wat we allemaal nog meer doen? Vraag nu onze gratis brochure aan en ontvang ons drieluik en onze vijf leaflets over de fundering van onze inzetbaarheidsdienstverlening. 

Benieuwd wat duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie kan betekenen?

Neem gerust contact met ons op.