← Terug naar alle blogs

Het nieuwe kabinet streeft naar meer zekerheid met minder regels. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de sociale zekerheid

Ontdek de belangrijkste veranderingen in de WIA en sociale zekerheid. Wat betekent dit voor werkgevers en werknemers?

Onlangs presenteerde de regering-Schoof haar plannen voor sociale zekerheid in Nederland. Hoewel deze wijzigingen geen revolutie inluiden, brengen ze belangrijke aanpassingen die zowel werkgevers als werknemers raken. In deze blog belichten we de veranderingen in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en hun mogelijke impact.

1. Meer zekerheid voor mensen met een arbeidsbeperking (WIA)

De WIA, die werknemers ondersteunt die na twee jaar ziekte nog steeds niet (volledig) kunnen werken, ondergaat enkele belangrijke wijzigingen. Het doel blijft het bieden van inkomensondersteuning aan mensen met een verminderde arbeidscapaciteit. De belangrijkste aanpassingen richten zich op het versterken van de bestaanszekerheid en het verbeteren van de positie van arbeidsongeschikten.

  • Verlenging van voorschotten: De tijdelijke maatregel waarbij voorschotten op WIA-uitkeringen niet worden teruggevorderd als blijkt dat er geen recht op een uitkering is, wordt verlengd tot eind 2025. Dit biedt mensen die wachten op een UWV-beslissing meer financiële zekerheid.

  • Eerlijkere dagloonberekening: Voor mensen die vanuit de Ziektewet in de WIA instromen, wordt de dagloonberekening eerlijker, zodat inkomensonderbrekingen uit het verleden niet leiden tot een lagere uitkering.

  • Verbeterde doorstroom van WGA naar IVA: Er komt betere monitoring op de doorstroom van de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) naar de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA), zodat de juiste ondersteuning tijdig beschikbaar blijft.

Werkgevers kunnen werknemers geruststellen over de verlenging van voorschotten en de eerlijkere dagloonberekening om onzekerheid te verminderen en re-integratie soepel te laten verlopen.

2. Meer flexibiliteit voor werkgevers

Voor kleine en middelgrote ondernemers komt er meer flexibiliteit in de re-integratieverplichtingen. Het kabinet wil duidelijkere richtlijnen voor het vervangen van langdurig arbeidsongeschikte werknemers. Dit voorkomt dat werkgevers onnodig lang in onzekerheid verkeren over hun re-integratieverplichtingen.

3. Grip op kosten

De kosten van de WIA stijgen, met een verwachte toename van circa €430 miljoen in 2025 vergeleken met 2024. Om het systeem duurzaam en betaalbaar te houden, werkt het kabinet aan een hervorming van de WIA op basis van de voorstellen van OCTAS.

4. De belangrijkste aanbevelingen van OCTAS

Het kabinet-Schoof streeft naar een toekomstbestendig stelsel voor arbeidsongeschiktheid, passend bij de hedendaagse arbeidsmarkt. In het voorjaar heeft de OCTAS-commissie (Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel) haar rapport uitgebracht met de volgende voorstellen:

  • Samenvoeging van de WIA-regelingen tot één uniforme regeling.

  • Verlaging van de arbeidsongeschiktheidsdrempel van 35% naar 25%.

  • Basisverzekering voor zelfstandigen, die hen na de wachttijd een uitkering op sociaal minimumniveau biedt.

  • Intensief re-integratietraject na twee jaar ziekte, met een duur van 3 tot 5 jaar. Een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling volgt pas na dit traject.

Lees hier meer over de aanbevelingen van OCTAS: Rijksoverheid Nieuws

Wil je weten hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het re-integreren van werknemers? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?
Schrijf je in voor de Inzetbaarheidsnieuwsbrief

En ontvang ieder kwartaal een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen rondom duurzame inzetbaarheid!

Inschrijven Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding!
De Ascenditur Methode Brochure

Vraag onze brochure aan:
De Ascenditur Methode

Benieuwd naar wat we allemaal nog meer doen? Vraag nu onze gratis brochure aan en ontvang ons drieluik en onze vijf leaflets over de fundering van onze inzetbaarheidsdienstverlening. 

Benieuwd wat duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie kan betekenen?

Neem gerust contact met ons op.